20 ledna, 2014

Krvavá cesta by Moira Young (RECENZE)


Ve zkratce:
Krvavá cesta je dystopie, tudíž se k ní automaticky váže jakýsi zkažený vládní systém a méně či více romantická zápletka. Autorka si taky vybrala poměrně zajímavé místo, kam celý děj umístila – poušť. Tím si práci poměrně ztížila, ale skvěle se s tím poprala a dokázala čtenáři přesvědčivě ukázat, jak těžké je, se v takových místech pohybovat. Někteří by mohli říct, že se zápletkou si tak přesvědčivě neporadila a je pravda, že zvolila spíš bezpečnější půdu, ale nakonec dokázala příběh rozvinout nečekaným směrem.

Zaujme:
Jestli něco u Krvavé cesty vyniká, bude to právě atmosféra. Prostředí se neustále mění a ať už se zrovna hlavní hrdinka pohybuje v poušti, v lese, v horách nebo kdesi ve městě, má každé místo svoji specifickou atmosféru. Čtenář má zaručeno, že ještě dlouho po přečtení bude vědět, co se kdy stalo a že se mu děj takzvaně nerozmaže.

Malé mínus:
Dá se říct, že se v knize se střídají ty čtivé chvilky s těmi méně čtivými. Zjednoduše řečeno jsou tu části, kdy se pořád něco děje a naopak části, kdy se toho zas tolik neděje. Alespoň pro mě to ale na kvalitu příběhu nemělo moc vliv, protože jsem věděla, že jestliže teď je zrovna děj klidnější, brzy přijde něco, co ho zase oživí.

Autorčin styl:
Autorka má rozhodně pohodový, moc fajn styl psaní. Její kniha se čte rychle a čtenář z ní má zážitek ještě na dlouho. Bohužel se mi u Moiry Young ale nepodařilo najít žádné specifikum, které by její psaní odlišovalo. Jistě, píše poutavě, ale kdyby mi někdo dal přečíst úryvek z její jiné knihy a řekl mi, ať poznám, kdo ho napsal, nevěděla bych.


Postavy:
V Kravavé cestě se můžeme setkat především s hlavní hrdinkou Sabou, jejím bratrem Lughem, malou sestrou Emmi a Jackem – klukem, kterého Saba potkává na své cestě. Zajímavý a krásný je vztah Saby a Lugha. Jsou to dvojčata, ale každý je jiný. Lugh je jako den, Saba zase jako noc. Saba je odhodlaná udělat pro jeho záchranu všechno a to z ní na jednu stranu dělá nesmírně statečnou. Na druhou stranu její chování k druhým tak hvězdné není. Bývá sobecká, často nepříjemná, tvrdohlavá. Hlavní hrdinka, kterou by čtenář občas rád přizabil. Ale je to koneckonců jen člověk a toho také ze všeho nejvíce napodobuje.

Hodnocení:
Krvavá cesta uhrane fanoušky dystopií, to je jisté. Mám ale určitý dojem, že by si ji mohli oblíbit i čtenáři, kteří dystopie normálně nečtou. Není to totiž typický příběh o nápravě špatného systému a změně lidských předsudků, hlavní složkou je to, kam člověk dokáže zajít pro osobu, kterou miluje a kterou zná celý život. Za mě spokojenost – pěkný příběh s klasickými prvky dystopie, který nezklame, pokud hledáte pohodové čtení. Druhý díl (Pustina) s radostí přiřadím na svůj wishlist.
7,5/10

Zdroj obrázků
Knihu můžete koupit zde

Trailer:

6 komentářů:

  1. Já jsem z této knihy byla unesena. :) Jsem zvědavá na další díl. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ach joo, na tuhle knihu mám hroznej zálusk, ale u nás v knihovně jí asi nikdy mít nebudou -_- :D

    OdpovědětVymazat
  3. Krvavá cesta se mi moc líbila. Jsem dost zvědavá na druhý díl, četla jsem na něj dost záporných recenzí.

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle knížku jsem opravdu zvědavá, zatím jsem nenašla žádný negativní názor :D

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto souhlasím! Především s odstavcem "malé mínus". Nevím, jak si na tom s pokračováním, ale podle mě bylo slabší, a to o dost.

    OdpovědětVymazat
  6. Teď jsem si ji přinesla z knihovny, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)