12 ledna, 2013

Iluze by Aprillyne Pike























Proč jsem se na knihu vrhla útokem:
Z mně neznámých důvodu mi série Křídla nechtěně přirostla k srdci. I přes moje docela záporné, kritické hodnocení mě stále takový tichý hlásek zastrčený někde vzadu v mé hlavě upozorňuje, že bych tu sérii prostě měla dočíst. A tak mu naslouchám! Koneckonců byl by asi nesmysl přečíst ze série dva díly a nedočíst ji. Na Iluze jsem se tedy vrhla vlastně jen z jediného důvodu, který to asi opodstatňuje všechno: Zvědavost!

Můj názor:
Mně když nějaká série přiroste k srdci, jsem prakticky ochotná prominout ji všechny chyby a nedokonalosti. Mám ráda samotnou atmosféru, která z knížek pramení a dokud se tahle atmosféra nijak zásadně nezmění, můžu celou sérii zhltnout za pár dní, aniž bych se nějak výrazně bavila, byla napjatá nebo překvapená. A takhle to funguje u této série. Nikdy neočekávám, že mě bude nějak extra bavit, nebo na mě vybafne se zápletkou, kterou jsem absolutně neočekávala. Ale těší mě ta pořád stejná, neochvějná, milá atmosféra, která nás knihami provází.

Byla jsem překvapená, když jsem dočetla druhý díl, který mě osobně hodně zklamal. Podvědomě jsem ale tušila, že s trojkou přijde větší napětí a laťka s úrovní se tak posune o dost víc. Třetí díl pro mě opravdu byl po druhém osvěžením, protože jeho úroveň se zvedla o hodně víš.
Postavy byly více snesitelné, Laurel, ačkoli jsem ji nikdy neměla příliš v lásce, mi tentokrát už nelezla tolik na nervy. Byla více realistická, snažila se dělat správná rozhodnutí a vědět, co chce. Po celou dobu série se vyvíjel její charakter a musím říct, že jsem vážně překvapená, kam to s ní dospělo.

To, že není knížka napsaná z pohledu hlavní hrdinky, tomu taky dodalo další, jiný pohled na věc. I když nejsem zastánkyní knih, které jsou psané z pohledu dvou postav, tady mi to nijak nevadilo právě proto, že knížka nebyla napsaná „ich formou“. Dřív jsem si toho asi spíš nevšímala, ale musím říct: Kdo jste fandou Tamaniho, Iluze si užijete!

Jsem docela překvapená, že tentokrát nemám prakticky ani co vytknout. Jistě, byly části, kdy to skřípalo, byly části, kdy jsem se nudila a byly tam hold i části, kdy jsem si říkala „Ať už to skončí“. Ale to byly opravdu kratičké části, skoro bych řekla až nepatrné. Člověk se ani nenaděje a knížku, která na pohled vypadá, jako obrovská bichle přečte za několik hodin. To je velké plus této série. Je napsaná čtivou a rychle ubíhající formou, takže člověk ani nemá pořádně čas si mínusy uvědomit.

Hodnocení:
Ke konci si autorka nechala opravdu hodně prostoru a po hodně dlouhé době mě překvapila. Jsem ráda, že další díl vychází už takto brzy, protože se vážně teším, až si přečtu, jak to skončí. Myslím, že nakonec budeme ještě všichni překvapení, protože konec této série slibuje něco velkého J.
 8/10

Trailer ke knize:

Pohled na sérii:




Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)